Glass eller Gaza?

Foto: Soenam Jamyangling

Hur påverkas barn i Sverige av de krig som pågår i världen? Kan vi vuxna samtala med barn om krig på ett sätt som tar deras tankar och frågor på allvar?

Det har jag frågat mig många gånger och det var anledningen till att jag startade ett fredsprojekt i Rinkeby förra hösten. Medverkande var 50–60 barn i åldern 9–12 år. Eftersom vi redan arbetar med Nobelprisen i Rinkeby och Tensta länkade jag arbetet till Nobels fredspris.

Vi skrev dikter om krig och fred, vi tecknade, vi läste och resonerade. Vi samtalade om alla Nobelprisen och om Alfred Nobel. Vem var han? Hur tjänade han sina pengar? Barnen insåg komplikationen: dynamit används både i krig och fred. Ja, vi skulle kunna ägna hela hösten till Alfred Nobels liv som är så innehållsrikt, spännande och motsägelsefullt.

Men vi strävade vidare mot fredsprisen och i sent i november hade vi material till en utställning om Alfred Nobels fredspris på Rinkeby bibliotek.

Utställning

Vernissagen blev en fest. Biblioteket var fullsatt, barnen berättade om utställningen, läste sina dikter och sålde böcker från ett bokbord. En bok om Dalai Lamas barndom, som vi läst, inbringade hela 940 kronor, pengar vi omedelbart satte in till Svensk-tibetanska Skol- och Kulturföreningen till stöd för tibetanska flyktingbarn.

Under Nobelveckan i december flyttade vi delar av utställningen till S:t Pauls Bokhandel vid Mariatorget i Stockholm. Dit kom ett sydkoreanskt filmteam, förtjusta över att den lilla bokhandeln ägs av en kvinna, eftersom Han Kang, 2024 års litteraturpristagare, också driver en liten bokhandel i sitt hemland.

Filmteamet intervjuade barnens lärare och imponerades av att tolvåriga barn hade tagit del av Han Kangs berättelser. Även barnen kom till bokhandeln och blev stolta över att deras utställning visades på Södermalm och i sydkoreanskt TV.

Under tiden på Södermalm lyckades vi sälja böcker för ytterligare 700 kronor, pengar vi skickade till IBBY:s insamling till barn i Ukraina. Där finns projektet Ett bibliotek i en resväska som innebär att bibliotekarier söker upp barn i skyddsrum, källare och tunnlar och läser för dem under bombanfallen.

Glass eller Gaza?

På väggarna i klassrum och bibliotek satt nu två fina diplom med tack för barnens gåvor. Uppfylld av glädje över barnens helhjärtade och seriösa medverkan gav jag dem en alldeles egen gåva, ett Ord- och Bildstipendium på tusen kronor.

– Ni får använda pengarna till precis vad ni själva vill, sa jag vid överlämnandet.

Tusen kronor, det var mycket pengar tyckte barnen. Vad kunde det räcka till? En utflykt? Ett besök på Grön Lund? Glass? Barnen och deras lärare Susanna Arbinge diskuterade, ett av förslagen som återkom var att pengarna skulle gå till Gaza. Läraren tyckte att barnen behövde rösta. För att göra det hela snabbt och enkelt delade hon ut lappar till barnen och uppmanade dem att anonymt skriva ”Glass” eller ”Gaza” på sin lapp. Hon samlade in lapparna och läste upp dem högt, en efter en, för de spända barnen: ”Gaza”, ”Gaza”, ”Gaza”, alla barnen hade skrivit Gaza.

Jag fick ta hem pengarna. Nu är de skickade till barnen i Gaza genom Palestinagrupperna i Sverige.

”Barn dör i krig. Barn är oskyldiga. Vi vill att alla krig ska sluta. Vi vill att alla barn ska leva i fred. Vi vill att alla barn ska vara fria.” skrev de nio-åriga medlemmarna i Bästa biblioteksklubben på Rinkeby bibliotek.

Mina frågor återkommer: Tar vi barnens tankar och frågor på allvar? Vad gör vi vuxna för att barnen ska få uppleva en framtid där fred och rättvisa råder?

Text: Gunilla Lundgren, författare

I vår kommer delar av utställningen att flyttas till The House of Tibet i Svedmyra för att sedan dokumenteras och bevaras av Nobelmuseet.

Medverkande lärare och bibliotekarier: Susanna Arbinge, Sofia Lindblom, Lilaf Ajjo och Mona Suleyman.

Svensk-tibetanska Skol-och Kulturföreningen arbetar aktivt för att stödja skolor för tibetanska barn i Himalaya-området.

International Board on Books for Young People (IBBY) är en världsomspännande förening som arbetar för att barn i hela världen ska få tillgång till böcker.

Palestinagrupperna i Sverige är en ideell partipolitiskt och religiöst obunden solidaritetsorganisation.

Boken ”Dalai Lama – fredens barn” av Gunilla Lundgren och Amanda Eriksson finns på Adlibris och Bokia.

 Barnbyn i Dharamsala. Foto: Yvonne Abrahamsson