Även om Nobel i Rinkeby och Tensta har störst fokus på litteraturpristagaren är också de andra prisen och pristagarna en del av arbetet. Att fredspristagaren Narges Mohammadis kamp och öde berört många elever har tydliggjorts på många olika sätt.
När eleverna i årskurs 4 i Askebyskolan fick berätta vad de visste om årets Nobelpriser kom genast fredspriset upp. ”Det har gått till en kvinna!” ropade någon. ”Hon sitter i fängelse för att hon kämpar för kvinnors rättigheter!” ropade en annan. ”Nej, inte bara för kvinnor, hon kämpar för alla människors rättigheter”, ropade en tredje. En intensiv diskussion om huruvida det är möjligt att ens nås av budskapet att man fått Nobels fredspris i Evin-fängelset utbröt. Och när eleverna sedan under Maria Fröhlich ledning fick skapa fredsduvor var engagemanget stort.
I Enbacksskolan skrev niorna brev till Narges Mohammadi på engelsklektionerna, och delar av dessa, tillsammans med de många fredsduvorna från Askebyskolan, tar upp två uppslag i årets Nobelhäfte. Meddelandena till Mohammadi är översatta till persiska av Namdar Nasser. Där finns också ett porträtt av Mohammadi, gjort av en elev. På baksidan av häftet flyger fredsduvorna, i sina många former och uttryck, ut över världen. Men kommer de någonsin att nå Narges Mohammadi?
Vi har lovat att göra allt för att det ska bli så. Tack vare Svenska PEN kunde vi för några dagar sedan överlämna de handskrivna breven, porträttet och ett Nobelhäfte till Narges make, Taghi Rahmani. Några av eleverna från Enbacksskolan skickade också hälsningar via film.
Att komma så nära Narges Mohammadi med hälsningar och bilder – det är stort. Men ännu större är det intryck Mohammadis modiga och tydliga ställningstagande för mänskliga rättigheter gjort.
Text: Katarina Lycken Rüter, projektledare för Nobel i Rinkeby och Tensta
Comments are closed.