I mitten av september inleddes årets arbete med Nobel i Rinkeby och Tensta på Enbacksskolan i Tensta. Den 5 oktober kom så den första stora dagen för eleverna som är med: tillkännagivandet av Nobelpriset i litteratur. Fem elever fick följa med in i Börssalen.
Abdinasir, som sitter längst bak i klassrummet, ropar så fort han får syn på mig.
– Är det du som skrivit boken om Selma?
Jag fattar inte hur han kan veta det, men håller upp den lättlästa biografi om Selma Lagerlöf som jag har skrivit tillsammans med Cilla Dalén och frågar honom:
– Menar du den här?
– Ja!
Det visar sig att Abdinasir, eller Abdi som han kallas, har studerat Selma Lagerlöf när klassen arbetat med olika författare. Han förklarar att han vet mycket om Svenska Akademien.
Nobelarbete i två stadsdelar
Scenen ovan utspelade sig för ett par veckor sedan, när jag för första gången träffade klass 9 på Enbacksskolan i Tensta. I år är det deras tur att vara med i Nobel i Rinkeby och Tensta, ett arbete som är inne på sitt trettiofemte år. Eleverna kommer att studera Nobelpriset och särskilt årets litteraturpristagare – och förhoppningsvis få välkomna honom till Rinkeby bibliotek i december.
Under hösten kommer vi att läsa, diskutera, skriva och teckna för att trycka upp ett Nobelhäfte som vi sedan överlämnar till pristagaren. Även elever från Askebyskolan, Bästa biblioteksklubben på Rinkeby bibliotek och Anna Whitlocks gymnasium kommer att medverka i arbetet, som leds av Katarina Lycken Rüter, Gunilla Lundgren och mig själv i nära samarbete med lärare och bibliotekarier.
Den stora dagen
När den 5 oktober – dagen för tillkännagivandet av Nobelpriset av litteratur – infaller är Abdi en av fem elever från Enbacksskolan som ska få vara med inne i Börssalen. Hela klassen har under förmiddagen varit på Nobelprismuseet en våning ner och fått en specialvisning av museets pedagog Pontus Thunblad. När det är drygt 20 minuter kvar till tillkännagivandet kliver vi upp för trapporna och in i Börssalen.
– Wow, vad mycket guld!
– Jag hade ingen aning om att det skulle vara så många kameror …
– Var ska vi sitta?
Överallt kameror och reportrar med block. Vi slår oss ner på bänkarna. Det är ovanligt tyst redan en kvart före klockslaget alla väntar på. I vårt sällskap ingår även två elever från Anna Whitlocks gymnasium, som har fått i uppdrag att fotografera dagens begivenhet. De intar sina positioner längs väggen med kamerorna redo. Två radioreportrar är också här för att följa elevernas reaktioner. Resten av klassen följer samtidigt tillkännagivandet på storskärm nere på Nobelprismuseet.
Tillkännagivandet
Prick klockan 13.00 öppnar Mats Malm dörren och meddelar att Svenska Akademien har sammanträtt och kan meddela sitt beslut om årets Nobelpris i litteratur.
– Nobelpriset i litteratur år 2023 tilldelas den norska författaren Jon Fosse för hans nyskapande dramatik och prosa som ger röst åt det osägbara.
När presskonferensen är över blir de fem eleverna omedelbart intervjuade av radio. Så småningom kan vi sedan gå och titta på de böcker av Jon Fosse som är framlagda på ett bord. Vi bläddrar och tittar, provar att läsa några rader på nynorska. Noterar att Fosse skriver utan att sätta punkt i flera av böckerna.
– Det är bara en punkt, i slutet av kapitlet, konstaterar Yadi.
Det är en glad grupp elever som lämnar Börssalen, nyfikna på vad den norska Nobelpristagaren skrivit för att belönas världens största litteraturpris. Till P4 Stockholm säger Isra:
– Vi kommer att bjuda honom till Rinkeby bibliotek i december och om han accepterar kommer vi att få träffa honom.
Samtidigt blir Sevilay intervjuad av Kulturnytt på Sveriges Radio.
– Det är något stort och viktigt, inte något som händer varje dag. Att vara här är speciellt. Jag är jätteglad och känner att jag är en del av någonting, säger hon.
Text: Annelie Drewsen, författare och projektledare för Nobel i Rinkeby och Tensta
Mer att läsa och lyssna på
P4 Stockholm: Tenstaeleverna var på Nobeltillkännagivandet
Kulturnytt: Niondeklassarna om Nobel-upplevelsen: ”Stort”
Nyhetsbyrån Järva: De var där när Nobelpristagaren tillkännagavs