En vackert höstdag kommer fotograf Ulrica Zwenger till Enbacksskolan i Tensta med sina kameror. Alla elever i årskurs 9 som vill får ta plats framför kameran för att bli porträtterade. I jakten på det perfekta ljuset rör sig Ulrica mellan trapphallen, en tegelvägg och gräsplätten mellan skolan och Spånga by.
Samarbetet mellan elever, lärare, bibliotekarier och konstnärliga utövare är ett av benen som vårt arbete vilar på. Idén att bjuda in en fotograf till årets arbete med Nobel i Rinkeby och Tensta kommer förstås av att Annie Ernaux ofta skriver med utgångspunkt i foton. Det kan vara en bild av henne själv. Fotot öppnar upp minnet av händelser som ligger långt bak i tiden.
Varje år gör vi ett tryckt häfte med texter och bilder till Nobelpristagaren. Häftet innehåller bland annat texter till litteraturpristagaren, reflektioner om hennes verk och tecknade porträtt av pristagaren. Vanligtvis har eleverna också gjort teckningar utifrån pristagarens verk. Men varför inte ge Annie Ernaux ett häfte fyllt av foton av femtonåringar i Tensta en helt vanlig skoldag? Femtonåringar som dessutom har läst, diskuterat och skrivit egna texter utifrån hennes verk.
Under en eftermiddag tar Ulrica drygt 30 porträtt, i samarbete med eleverna själva. Ett par elever i taget kommer till Ulrica, som ber den ena ställa sig framför kameran och ger den andra i uppdrag att vara assistent. Hon frågar hur de vill stå, söker deras blick och låter klasskamraten fånga det opålitliga dagsljuset med reflexskärmen. Kameran smattrar, ett generat skratt, lite småprat, en ny attityd eller annan pose testas. Så här? Ulrica tar ner kameran och låter eleverna titta på bilderna.
– Ser du vad fint?
En pojke tar plats framför kameran. Han låter musklerna kring munnen jobba. Ett litet leende?
– Jag vill le, men är inte så van.
En flicka har en blick som tränger genom det mesta, kompromisslös och med pondus. Ingen kan tvinga henne att le, och varför skulle hon?
Somliga poserar som om de vore fotomodeller, men Ulrica söker deras naturliga uttryck. Den eftertänksamma, den sprudlande, den sökande och den kaxiga. Även de som sällan möter andras blickar riktar den idag rakt mot kameran. Här är jag.
Ulrica ser dem alla, fångar deras allvar, deras fniss, deras blickar och kanske något mer än så. Något som bara visar sig för den som också möter ungdomarnas blickar. Hon är den vuxna som låter en flickas allvar vara intakt, och som ger en pojke en blick att pröva sitt leende mot.
Skoldagen är slut, en pojke som inte har blivit fotograferad passerar på gångvägen utanför skolan.
– Kom, vill du inte bli fotograferad?
Han ignorerar ropen, släntrar iväg med kompisarna till något mer lockande. Också det ett val att respektera.
Text och foto: Annelie Drewsen, projektledare för Nobel i Rinkeby och Tensta
Måndagen den 12 december publiceras Nobelhäftet med fotona av eleverna på den här webbsidan. Fotona visas också på skärmar på folkbibliotek runtom i Stockholm. På Rinkeby bibliotek ställs bilderna ut under Annie Ernaux besök.