Den 28 oktober var det dags att lära sig mer om årets fem Nobelpris. Isak Petersson från Nobelprismuseet kom till Enbacksskolan och höll två föreläsningar i skolans mediatek för alla elever från årskurs 6 till årskurs 9.
Nobel i Rinkeby och Tensta bygger på samverkan mellan personer och organisationer, främst skolor och folkbibliotek i Järvaområdet. En annan viktig kugge i hjulet för vårt arbete är förstås Nobelprismuseet, som utöver att bjuda in till ett fint program vid tillkännagivandet av Nobelpriset i litteratur, även kommer till skolan för att berätta om årets Nobelpris.
I år var det Isak Petersson som besökte Enbacksskolan fredagen före höstlovet. Han höll en mycket uppskattat föreläsning som tog avstamp i Alfred Nobels livsverk och testamente, men sedan på ett begripligt och intressant sätt förklarade årets Nobelpris.
Med hjälp av en godispåse – ”får vi smaka?” – förklarade han den klickkemi som gett Barry Sharpless, Morten Meldal och Carolyn Bertozzi Nobelpriset i kemi. Kvantmekaniken som lett till Nobelpriset i fysik är betydligt mer invecklat, men på något vis lyckades Isak ändå förklara att världen är sammanflätad genom något som kallas kvantteleportering, och att vi alla har kvantmekanik i våra mobiler.
Neandertalmänniskorna och det lilla spår av dem som finns i vår egen DNA (mellan en och två procent) var lättare att begripa och fredsprisets tre pristagare kunde nog alla relatera till med tanke på kopplingen till Rysslands krig mot Ukraina. Givetvis ägnades även tid åt litteraturpristagaren Annie Ernaux, med ett kort utdrag som eleverna i årskurs 9 redan hade läst och diskuterat. I det Nobelhäfte som vi gör till årets pristagare kommer elevernas tankar om texten att finnas med, liksom beskrivningar av de övriga priserna.
Vi tackar Isak för en strålande föreläsning!
För skolor som inte har förmånen att få ett besök av Nobelprismuseet finns materialet Nobelprislektionen att ladda ner från museets webbsida.
Annelie Drewsen, författare och projektledare för Nobel i Rinkeby och Tensta