Sorlet i Börssalen

Det är något visst med sorlet i Börssalen, ett sorl som sakta minskar i volym allteftersom klockan närmar sig det magiska ett-slaget. Vi pratar lite tyst där vi sitter, eleverna från Enbacksskolan och jag. Både Istabraq och Hamdi berättar att de hoppas på Nuruddin Farah, och det har de också fått tillfälle att säga till en journalist från Kulturnytt. Jag har funderat på kvinnliga författare från Asien, en kinesiska och en japanska, och vi pratar lite om spännande titlar på böcker jag inte läst.

Så hörs ett svagt pling från en pendyl på andra sidan väggen, det knarrar i dörrhandtaget och den ständige sekreteraren kliver in i salen. Vilket namn blir det nu han kommer att säga? Han Kang från Sydkorea! Eleverna lyssnar uppmärksamt på beskrivningen av hennes författarskap, och när presentationen är slut säger både Hamdi och Tanisha att den där boken som heter ”Vegetarianen” verkar spännande. Istabraq fastnade för ”Den vita boken”. Och vi är helt eniga i att det ska bli intressant att få läsa Han Kang tillsammans!

Journalister från hela världen har kommit för att vara med om tillkännagivandet, och när det är gjort fylls Börssalen av livesändningar och intervjuer. Flera journalister vill tala med eleverna från Enbacksskolan. De intervjuas i både radio och TV, och de får ställa upp för gruppfoton. Pirrigt förstås, men både på svenska och engelska går det alldeles utmärkt. På plats finns också Agnes och Delma från Anna Whitlocks gymnasium, som dokumenterar det som händer.

Och så är det hela över och vi lämnar Börssalen. Eller egentligen: det är ju nu det verkligen tar fart, arbetet med årets Nobelpristagare i litteratur. Så roligt det ska bli!

Text: Katarina Lycken Rüter, författare och projektledare för Nobel i Rinkeby och Tensta

Foto Delma Rito Wahlström
Foto Delma Rito Wahlström
Foto Agnes Larsson Lindberg
Foto Agnes Larsson Lindberg
Foto Agnes Larsson Lindberg