För femton år sedan gick Marsella Mavromatidou i årskurs 8 på Bredbyskolan i Rinkeby och träffade Nobelpristagaren Jean-Marie Gustave Le Clézio på Rinkeby bibliotek. Numera arbetar hon som lärare på Askebyskolan – och i år är hennes elever med i arbetet med Nobel i Rinkeby och Tensta.
Läraren Marsella Mavromatidou är uppvuxen i Rinkeby och gick i Bredbyskolan.
– Det var en skola där man kände gemenskap och trygghet. Min skolgång var jättebra och jag tyckte att det var en av de bästa skolorna i Rinkeby, men idag finns den inte kvar.
När Marsella gick i årskurs 8 var hennes klass en av flera grupper som deltog i Nobel i Rinkeby.
– Vi hade lektioner på skolan och vi gjorde studiebesök. Jag minns även att vi gick till Rinkeby torg där vi tecknade av biblioteket och torget. Vi åkte också in till stan och tecknade vid Hötorget vid något tillfälle.
Det stora mötet
Året var 2008 och Nobelpriset i litteratur tilldelades Jean-Marie Gustave Le Clézio, som besökte Rinkeby bibliotek i december. Marsella fick i uppdrag att ta emot honom utanför Folkets hus, där biblioteket ligger.
– Jag skulle följa med honom från limousinen in till biblioteket där alla satt och väntade. Det var nervöst och spännande. Vi gick fram till scen och satte oss längst fram. Jag kände mig speciell som fick ta del av det här stora mötet.
Nobel i Rinkeby och Tensta bygger på idén att flerspråkighet är en styrka. Marsella minns att hon övade på att hälsa Le Clézio välkommen till Rinkeby på flera olika språk tillsammans med andra elever.
– Jag kan syrianska, arabiska, svenska, engelska och lite turkiska och vi hade tränat i god tid, säger hon.
Läraryrket
Efter gymnasiet valde Marsella Mavromatidou att studera till lärare och har sedan hon tog examen varit verksam i Rinkeby.
– Jag vill hjälpa barnen som bor här i dag att uppfylla sina drömmar och det är det som har inspirerat mig att arbeta som lärare. Det är därför jag arbetar i förorten. Att vara uppvuxen i förorten har format mig på många sätt. Så länge jag minns har det funnits fördomar om Rinkeby, men på min tid tyckte jag inte att det var så stora klyftor. Vi har mycket gemensamt och stöttar varandra här. Man får verkligen möjligheterna att utvecklas här.
Hur har du haft nytta av dina språkkunskaper i ditt yrke?
– Det är lätt för mig att lära mig nya språk. Just nu lär jag mig grekiska. Men jag märker också att jag kan ha en dialog med ganska många föräldrar. Vissa kan inte så bra svenska och då är det en fördel för mig att kunna språken. Det har hjälpt mig och ibland även kollegor.
Flera av de nuvarande kollegorna är hennes tidigare lärare. Och när Marsella Mavromatidou letar fram ett foto från Le Clézios besök på Rinkeby bibliotek får hon i bakgrunden syn på två nuvarande kollegor på Askebyskolan: Rolando Pomo och Nabil Belkacem.
– Jag kände dem inte då, men nu är vi kollegor.
Fredsduvor och Fosse
Detta läsår undervisar Marsella Mavromatidou en årskurs 4 på Askebyskolan tillsammans med Saffa Nordensvärd och de två grupperna har deltagit i Nobel i Rinkeby och Tensta. De har bland annat läst ett utdrag ur Jon Fosses bilderbok ”Kant” tillsammans med Katarina Lycken Rüter och tecknat under två workshoppar med serieskaparen och illustratören Maria Fröhlich. Deras arbete kommer att ingå i årets Nobelhäfte som publiceras här på webbsidan i december.
Text: Annelie Drewsen, projektledare för Nobel i Rinkeby och Tensta