Två år i rad deltog Ioannis Orfanidis i arbetet med Nobel i Rinkeby och Tensta och fick träffa två litteraturpristagare på Rinkeby bibliotek. Det ledde även till att han blev knattereporter på en av Sveriges största tidningar för barn.
”Förlåt att du får vänta”, skriver Ioannis Orfanidis i ett sms. Vi har bestämt träff på Rinkeby bibliotek och han sitter på en buss från Spånga som är försenad. En stund senare dyker han upp på biblioteket med ett stort leende och fast handslag.
Det har gått ett par veckor av höstterminen. Ioannis har precis börjat i sjunde klass på Spånga grundskola och spetsutbildningen i matematik och NO.
– Det går jättebra och skolan är bättre än vad jag förväntade mig. Jag skaffade nya vänner första dagen!
Har du något tips till andra som inte har lika lätt för att skaffa vänner?
– Vad trevlig och generös, dela till exempel med dig av saker du har. Hälsa varje morgon och säg namnet på den du hälsar på. Försök att starta en konversation eller be om hjälp med något.
Till och med årskurs 6 gick Ioannis på Knutbyskolan i Rinkeby där han ingick i redaktionen för skoltidningen Knutbyriket. Två år i rad deltog han även i arbetet med Nobel i Rinkeby och Tensta och mötte både Abdulrazak Gurnah och Annie Ernaux på Rinkeby bibliotek.
Vad minns du starkast från arbetet med Nobelpriset?
– När vi gick till Börssalen. Det var som en vägg med kameror bakom oss och mycket folk. Jag kommer ihåg att den där mannen som kom ut öppnade dörren på sekunden klockan 13.00. Det var fascinerande.
Mannen som öppnade dörren in till Börssalen var förstås Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm och pristagaren som tillkännagavs var 2022 års litteraturpristagare Annie Ernaux. Ioannis ingick i en grupp med fem elever från Knutbyskolan i Rinkeby och Enbacksskolan i Tensta som var inbjudna att närvara.
Samtal med Nobelpristagare
I december 2022 mötte han även Annie Ernaux på Rinkeby bibliotek, och fick möjlighet att prata med henne vid det bord som reserverats samtal mellan Nobelpristagaren och eleverna.
– Jag sa att det var en ära att träffa henne och frågade hur det kändes att vinna Nobelpriset. Françoise översatte, men jag kommer inte ihåg var Annie Ernaux svarade.
Redan våren 2022 mötte Ioannis litteraturpristagaren Abdulrazak Gurnah, som besökte Rinkeby bibliotek något försenat på grund av pandemin. Ioannis och hans redaktionskollegor från Knutbybladet fick då en lång pratstund med Abdulrazak Gurnahs fru Denise de Caires Narain.
– Henne pratade jag med ganska länge. Hon var jättetrevlig!
Ioannis blev även intervjuad av reportrar från tv och radio. Nu drömmer han själv om att bli journalist.
– Det var skoltidningen Knutbyriket som gjorde mig intresserad av det. Jag gillar att man får träffa olika personer. Helst vill jag bli sportjournalist, för jag älskar fotboll. Jag läser om fotboll varje dag och har ganska mycket kunskaper.
Knattereporter för Lyckoslanten
Vid sidan av skolan har Ioannis också varit knattereporter för tidningen Lyckoslanten, ett uppdrag som dök upp tack vare kontakter som knöts vid ett av Nobelpristagarbesöken på Rinkeby bibliotek.
– Jag får intervjua personer fyra gånger per år och har fått träffa några kändisar. Hittills har jag träffat Sofia Dalén som är programledare för Bäst i test, Emil Henrohn på Tiktok, Admira Thunderpussy som är en drag queen och I Just Want To Be Cool, som jag har kollat på sedan jag var liten!
Ioannis förklarar att det är två knattereportrar på varje uppdrag. De förbereder frågorna och genomför intervjuerna, men artikeln skrivs sedan av Lyckoslantens redaktör Terri Herrera.
Tidningen Lyckoslanten ges ut av Sparbankerna tillsammans med Swedbank och skickas ut till årskurs 4–6 i alla Sveriges skolor. Upplagan är på 325 000 exemplar, vilket gör den till en av Sveriges största tidningar för barn.
– Första gången en intervju av mig publicerades kände jag ”wow, jag är i en tidning som hela Sverige kan se”. Jag ville göra mer av det!
Snart är det tvååriga uppdraget som knattereporter på Lyckoslanten slut och det blir en paus från reporterlivet. Det kan behövas.
– Jag har långa dagar i skolan och mycket plugg.
Nyfiken på Nobelpristagarna
När årets Nobelpris tillkännages i början av oktober kommer Ioannis att följa rapporteringen.
– Jag kommer att kolla på nyheterna. Det som är mest intressant är var de har gjort för att få priset.
Nobelpriset handlar om att göra nytta för mänskligheten. Kan en enda person göra det?
– Om man tänker på det så kan några göra nytta för mänskligheten. Jag kan inte se hur litteratur gör nytta för mänskligheten, men det kan förstås vara meningsfulla texter. Kemi och fysik kan rädda liv. Och fred såklart, det har med liv att göra. De skapar fred på jorden.
Vad skulle du själv göra för att göra nytta för mänskligheten?
– Det skulle nog vara något med medicin, att försöka rädda fler liv.
Text: Annelie Drewsen, projektledare för Nobel i Rinkeby och Tensta