Paradisets ord och ormar

Klassen skriver ner sina tankar till Abdulrazak Gurnah. Foto: Annelie Drewsen
Klassen skriver ner sina tankar till Abdulrazak Gurnah. Foto: Annelie Drewsen

Det har blivit dags att läsa ett utdrag ur Abdulrazak Gurnahs roman ”Paradiset” med årskurs 9 på Enbacksskolan i Tensta.

Boken utspelar sig i Tanzania i början av 1900-talet och handlingen kretsar kring pojken Yusuf. En dag kommer hans farbror Aziz på besök till familjen. När det blir dags för farbror Aziz att åka hem visar det sig att Yusuf ska följa med. Så småningom förstår Yusuf att han i själva verket har blivit fånge hos Aziz, som betalning för sin fars skulder.

Farbror Aziz är en rik handelsman och Yusuf får senare följa med på hans resor i det afrikanska inlandet, där han möter både människor och berättelser från när och fjärran. En kväll sitter ett sällskap kring en eld och berättar om européerna, som ingen faktiskt har träffat men många hört talas om. Det är just denna scen vi läser tillsammans.

En text tar form. Foto: Annelie Drewsen

Vi läste texten högt ett par gånger, stannar upp vid ord som är okända och diskuterar sedan innehållet. Samtalet rör sig från detaljer som att Gurnah använder uttrycket ”wallahi, jag svär” till kopplingar till religiösa berättelser från Koranen och Bibeln, såsom ormen, Paradiset, Yusuf och gräshoppssvärmar.

En formulering som väcker tankar är: ”En av handelsmännen svor på att han en gång hade sett hur en europé föll död ner och en annan kom och andades liv i honom igen. Han hade även sett ormar göra det, och ormar har också giftigt spott.”

– Det låter som mun-mot-mun-metoden …

– Ja, det är konstgjord andning!

I en av grupperna blir det en livlig diskussion om man verkligen kan väcka en människa till liv. Är hon död på riktigt om det går att andas liv i henne igen? Och varför framstår européerna som något närmast övernaturligt? Varför jämförs de med just ormar, och hur hänger det ihop med bokens titel? Att läsa tillsammans och låta olika röster och tolkningar mötas gör att vi alla förstår mer.

En orm tecknad av Devran.
En orm tecknad av Devran.

Som avslutning får eleverna skriva ner sina egna tankar till Abdulrazak Gurnah. Här är två av dem:

Jag fastnade för den här meningen: ”Det första de bygger är ett fängelse, sedan en kyrka, sedan ett marknadsskjul så att de kan ta kontroll över handeln och därefter beskatta den”. Med små, korta ord beskriver du kolonisationen.

Mutlu

Orden ”wallahi, jag svär” visar att du är muslim eller uppväxt med muslimer. Många runtom mig använder det uttrycket, men jag säger det bara ibland. En annan bok där ordet ”wallahi” används är ”Tills alla dör” av Diamant Salihu. Den handlar om kriminalitet i Rinkeby, och precis som din bok gör det att man förstår hur de inblandade personerna tänker.

Elias

Efter att ha läst ett utdrag ur ”Paradiset” och diskuterat texten gäller det att formulera sina egna tankar. Foto: Annelie Drewsen

Text: Annelie Drewsen, författare och projektledare